Trauma,

Heftig woord, trauma.
Niet veel mensen zullen zeggen, of zich realiseren dat ze trauma hebben.
En nog veel minder mensen zullen de issues waar ze regelmatig tegen aan lopen relateren aan trauma uit het verleden. Maar het gebeurt vaker dan je denkt. Soms hele kleine dingen, kleine gevolgen maar alles bij elkaar kan een behoorlijke impact hebben op ons dagelijks leven.
Want trauma gaat niet over wat je hebt meegemaakt, wat je is gebeurt maar over welke impact het op je heeft gehad.
Zelf, en dan ben ik nog coach en veel bezig met persoonlijke ontwikkeling, had ik het ook niet door tot ik de opleiding EMDR ging volgen en zelf trauma’s moest inbrengen om mee te werken.
Dan pas ga je er over na denken en ontdekte ik dat een heftig gevecht tussen twee van mijn eigen honden trauma had veroorzaakt wat maakte dat ik zodra ik honden hoorde blaffen, honden wat ruig zag spelen, of maar een opgeheven staart zag, ik in de stress schoot. Dat waren dingen die mijn trauma triggerde. En nee aan de buiten kant zag je niet veel ( dacht ik) maar heel mijn lijf verstijfde aan de binnen kant. Dat vrat energie.
Toen twee van mijn honden tijdens een wandeling aan het spelen gingen en ik dit meteen wilde stoppen ( ook uit angst) en dat niet lukte schoot ik behoorlijk in paniek. Een maal thuis stond een vriendin aan mijn deur voor een kopje koffie en vroeg mij verschrikt wat er was gebeurt dat ik zo verwilderd uit mn ogen keek. Ik realiseerde me toen welke impact het voor val had gehad, maar nog niet hoe vaak die impact er wel niet was in mijn dag dagelijks leven.
Tot dus de EMDR sessie tijdens de opleiding waarin ik het gevecht van mijn honden inbracht.
Nee, het verschil was niet daar op dat moment merkbaar maar in de weken er na kwamen de momenten waar op ik weer geconfronteerd werd met de triggers. Het begon op te vallen dat de stress in mijn lijf niet meer kwam als ik een hond hoorde blaffen of ruig zag spelen.
Pas toen realiseerde ik me echt welke gevolgen het trauma hadden gehad, en dan is dit nog maar een ‘simpel’ voorbeeld.
Trauma kan door veel verschillende gebeurtenissen veroorzaakt worden en de impact is voor iedereen anders.
De ene dondert dertig keer van z’n paard en stapt er zo weer op de ander valt een keer en komt niet meer in de buurt van een paard. Iemand met een pest verleden kan daar zijn hele leven last van hebben, waar iemand anders na een zwaar ongeval zonder psychische gevolgen verder leeft.
Er is geen standaard, geen lijstje met wat trauma veroorzaakt. De enige maatstaaf is wat het met jou doet, welke impact het op jou heeft.
En dan…..
EMDR is een hele mooie methoden om met trauma aan de slag te gaan, grote en kleine. m
Want we hebben al genoeg aan ons hoofd in het dagelijks leven, waarom oud zeer mee slepen
Wil je meer weten over EMDR of over mij, een kennismakingsgesprek in altijd kosteloos en vrijblijvend!
PS een van de twee honden heeft nu een prachtig nieuwe huisje met een fantastische baas en zonder andere honden!